top of page
Search
yuvalbb01

הנינג'ה והסמוראי - שימוש בפנטזיה וכלים של אומנויות לחימה כמנוע למוטיבציה בטיפול

הוא הראה לי את קאטת החרב שלימדתי אותו, חיתוך מלמעלה, שני חיתוכים אופקיים דקירה והסיומת שהמציא - חיתוך אלכסוני תוך כדי סיבוב של 360 מעלות. הוא התאמן על זה הרבה, התחלנו לבצע את הקאטה תוך כדי קרב, הוא הנינגיה האדום מההרים הרחוקים ואני סמוראי מרושע [תמיד הסביבה שם, מרושעת, לועגת, מקשה, מחייבת גיוס של אומץ וכח על מנת להרחיק אותה].


בשלב מסוים אמר לי "טוב די, בזה אני שולט בוא נעבור שלב". הצעתי לו לעלות על הקורה ולבצע את אותו הדבר למעלה, על הגשר הצר המתוח מעל התהום. מעבר השלב הוא רגע קריטי של למידה, תנועה מסורבלת לא מדויקת ולא יעילה שלא מהוות בעיה מוטורית כאשר הקרב נערך על קרקע מוצקה הופכת ללא יעילה על הקורה, מעוררת חרדה ופוגעת בחשיבה ובריכוז. יש לעבור מתנועה מפורקת ומהוססת לחלקה ומתוזמנת, מיזוג עדין של תנועת הידיים והרגלים.


ואכן זה היה שלב לא קל, הוא התקיף מהר מדי, חזק מדי, רצה לסיים את הקרב ולחצות את הגשר במהירות אבל הגשר צר וארוך והסמוראי מיומן להפליא, הרגשתי שהנה חוזר הדפוס המוכר של הימנעות ו/או תוקפנות כתגובה לתסכול, הוא נסגר, מאבד ראייה מרחבית ושלוות נפש, שוב עולים בו אותם רגשות רודפניים בהם חוסר ההצלחה שלו מביא בהכרך ללעג מצד החברים. שיקפתי לו את ההרגשה שלי - אני רואה שאתה ממש כועס עכשיו אני יודע שזה בגלל שאתה מתוסכל. אבל תדע שאתה ממש מרשים אותי, אני זוכר את הפעמים בהם היית עוצר ופורש. קדתי לו קידה מסורתית של כבוד והערכה והמשכנו, הנינג'ה נפל, קם, נפל שוב ולבסוף הצליח להישאר לבד  על הגשר.


השיקוף מאפשר לשים מראה לרגשותיו של הילד - ניסוח במילים את מה שאנו חושבים שהילד מרגיש, זה מאפשר לילד להבין שרואים שומעים ומבינים אותו. השיקוף אפשר לפגוש את החרדה והתסכול הנמצאים מתחת לתוקפנות ולהימנעות ולטפל בהם. להזכיר לילד את יכולותיו ובכך לעזור לו  להקשיב פנימה והחוצה ולמצוא דרכי התמודדות אפקטיביים במציאות המשתנה. הקרב על הגשר איפשר לילד להתגבר על פחד ואי ודאות, להתמודד עם אתגרים פיזיים ונפשיים שעלולים להיראות מרתיעים, שמירה על חיבור בריא  בין הגוף-לנפש המאפשר להתגבר על האתגרים הללו, בדיוק כפי שהילד חייב להתגבר על הפחד שלו ליפול או להיכשל.


הצלחה יוצרת לולאת משוב חיובית. כאשר הילד רואה שהמאמצים שלו מניבים תוצאות, יש לו יותר מוטיבציה להתמודד עם המציאות על אתגריה. עבור רבים בטיפול, במיוחד אלו הנאבקים בהימנעות או חרדה, הצלחה מספקת עדות לכך ששינוי אפשרי, מגבירה בטחון ונוטעת תקווה שמהווה מנוע רב עוצמה להמשך הטיפול.



Comments


bottom of page